Home » , » Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Χ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Χ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

  Κατσιμήτρος Χαράλαμπος του Γεωργίου. Υποστράτηγος εν αποστρατεία. Γεννήθηκε στο χωριό Κλειστόν του Νομού Ευρυτανίας το 1886. Κατετάγη ως εθελοντής το 1904. Εισήχθη στη Σχολή των Υπαξιωματικών το 1911 και απεφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1912 ως ανθυπασπιστής του πεζικού. Μετείχε εις τον ’ Παγκόσμιο πόλεμο στην Ήπειρο και εις την Μικρασιατική εκστρατεία καθ' όλη την διάρκεια αυτής μέχρι Αφιόν - Καραχισσάρ. 

Η προτομή του Χ. Κατσιμήτρου 
   Φοίτησε εις την Σχολή Πολέμου το 1924-25, όπου πήρε πτυχίο επιτέλους αξιωματικού, έγινε ταγματάρχης το 1930 και υποστράτηγος το 9137. Διοικούσε ταυτόχρονα την 7η - 9η και 8η Μεραρχία. Κατά την Ιταλική επίθεση της 28ης Οκτωβρίου 1940 ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας εξουδετέρωσε την επίθεση αυτή και απεφάσισε να διεξαγάγει τον κύριο αμυντικό αγώνα εις την τοποθεσία ΕΛΑΙΑ-ΚΑΛΑΜΑ (Καλπάκι) μεταφέρων το στρατηγείο του στη Σπηλιά που διασώζεται μέχρι και σήμερα. 


Το στρατηγείο του στην <σπηλιά>
   Επί εχθρικής Γερμανικής κατοχής συμμετείχε εις την κυβέρνηση Τσολάκογλου ως υπουργοί Εργασίας και προσωρινός ως Γεωργίας. Τον Μάιο του '41 με αίτηση του περιορίζεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του '41 υπέβαλε παραίτηση, όπου έγινε αποδεκτή. Το 1945 κατεδικάσθη επειδή μετείχε σ΄ εκείνη την κυβέρνηση από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων. Του εχαρίσθη η ποινή δια βασιλικού διατάγματος.

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr