Home » , » ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ

 

  Ο Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος (Κλειτσός Ευρυτανίας, 1886 – Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 1962) ήταν έλληνας στρατιωτικός ο οποίος διακρίθηκε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

  Ο Κατσιμήτρος ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στον Στρατό το 1904. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912–1913), στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1918) και στην Μικρασιατική Καταστροφή (1921–1922), όπου και τραυματίσθηκε. Το 1937 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και το 1938 ανέλαβε διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο. Κατά την διετία 1939–1940 ετοίμασε μεθοδικά τις γραμμές άμυνας του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ιταλικού Στρατού, που κατείχε ήδη την Αλβανία.

  Με την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, διέτεξε άμυνα μέχρις εσχάτων στη θέση Ελαία (Καλπάκι), παρά τις εντολές για οπισθοχώρηση που είχε λάβει από το Γενικό Επιτελείο. Με την ηρωική αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον Ιταλικό Στρατό.

  Η πτώση της Ελλάδας στους Γερμανούς το 1941 τον βρήκε στα Ιωάννινα. Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Τσολάκογλου. Το 1945 καταδικάστηκε «εις ειρκτήν» (κάθειρξη) 5,5 ετών «διά διευκολύνσεις» που παρείχε στις δυνάμεις Κατοχής[1] και αποπέμφθηκε από το στράτευμα με το βαθμό του αντιστρατήγου.

  Ο γιος του, Γεώργιος Χ. Κατσιμήτρος, ήταν επίσης αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr